Pissaladière

PissaladiereDe naam van deze populaire Provençaalse taart komt van ‘pissala’, een puree van onder andere tijm, laurier, ansjovis en soms ook kruidnagel. De zoete smaak van ui harmonieert in dit gerecht ideaal met de zilte ansjovis, pittige olijven en kruidige oregano. Het is een snack of lunchgerecht voor 4 à 6 personen

  • 750 gr uien
  • 4 el olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • zout, versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 mespuntje suiker
  • 20 zwarte olijven zonder pit
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 a 2 blikjes ansjovisfilet
  • verse oregano
  • Voor het deeg: (of koop koelvers pizzadeeg)
  • 250 gr bloem
  • 2 tl gedroogde gist of 15 g verse gist
  • 1/2 tl zout
  • 3 el olijfolie

Deeg: Meng de gist met 120 ml warm water. Laat 10 minuten op een warme plaats staan tot de gist begint te schuimen.
Zeef de bloem in een grote kom en voeg het zout, de olijfolie en het gistmengsel toe. Meng tot het deeg begint te klonteren en een bal vormt.
Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het en voeg indien nodig nog een beetje bloem en een paar druppels water toe, tot een zacht, droog deeg ontstaat dat niet plakt. Kneed het deeg daarna nog 10 minuten.
Wrijf een grote kom aan de binnenkant met olijfolie. Rol de deegbal door de kom, zodat hij volledig wordt bedekt met olie. Snijd met een scherp mes een ondiep kruis in de bal. Leg het deeg in de kom, dek af met een theedoek en zet hem een tot anderhalf uur op een tochtvrije plaats, zodat het deeg is verdubbeld.
Sla een paar keer met uw vuist op het deeg zodat de lucht eruit gaat en kneed het dan nog een paar minuten. In dit stadium kan je het deeg 4 uur bewaren in de koelkast, of invriezen. Laat het eerst op kamertemperatuur komen voordat je het opnieuw gebruikt. Zet het op een warme plaats totdat het deeg in omvang is verdubbeld.

Voor het gemak kan je ook vers pizzadeeg kopen in het koelvak bij de supermarkt.

Voorbereiden: Uien pellen en verticaal halveren. Uien in schijfjes snijden. In koekenpan 2 el olie verhitten. Uien met laurier, tijm, zout en peper circa een half uur zacht, maar niet bruin bakken, regelmatig omscheppen. Intussen knoflook pellen en fijnhakken. In steelpan 1 el olie verhitten. Knoflook heel kort bakken. Tomaten en suiker toevoegen. Op halfhoog vuur laten inkoken tot een vrij dikke saus. Beiden laten afkoelen.

Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van een bakplaat van 24 x 26 cm. Bestrijk met olijfolie.
Smeer het tomatenmengsel eroverheen en verdeel daarna de uien erover (verwijder de laurier!).
Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien en leg in elk vakje een olijf.
Bak 20 minuten totdat het deeg gaar is en lichtbruin.
Bestrooi met oregano.
Serveer warm of koud.