Coq au vin

Kip in rode-wijnsaus

Coq au vinhoofdgerecht voor 4-6 personen:
1 grote biologische braadkip (ca 1500 gram, liefst uit Bresse)
100 gr ontbijtspek, of spekreepjes
4 worteltjes
10 sjalotjes
1 rode ui
1 bakje (kastanje)champignons (250 gr)
2 teentjes knoflook
2 el (arachide)olie
20 gr roomboter
zout en versgemalen peper
2 el bloem
6 dl volle rode wijn (Bourgogne)
1 laurierblad
1 takje tijm
4 takjes peterselie
suiker
scherp vleesmes of wildschaar
keukenpapierVOORBEREIDEN: Kip met een scherp mes of gevogelteschaar in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in reepjes snijden. Worteltjes schoonmaken en in plakken snijden. Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotten snipperen. Champignons schoonvegen met keukenpakier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.

BEREIDEN: In grote braadpan de olie verhitten. Spek circa 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van de boter in de pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met peper en wat zout.

Hele sjalotten in 2 a 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder  te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bl0em erdoor roeren en 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje de wijn erdoor roeren tot een gebonden saus ontstaat.

Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt circa 50 minuten zachtjes gaar stoven.

Intussen de rest van de boter verhitten en de champignons rondom bruin bakken.

Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor het opdienen de rest van de peterselie erboven fijnknippen. Lekker met gekookte aardappelen en een groene salade.

TIPS: als je geen hele kip wilt “slachten” kan je ook drumsticks en/of kipkarbonades, of kippendijen nemen, die zijn wat hanteerbaarder.
Een scheutje cognac erdoor is ook erg lekker.
Als je de saus te dun vindt, kan je hem een klein beetje binden met wat tomatenpuree.