Provencaalse taart

Provencaalse taartvoor 6 personen
Deeg:
250 gr bloem
150 gr boter, in blokjes
1 eierdooier, losgeklopt

2 el olijfolie
1 grote witte ui, fijngehakt
10 tomaten (of 2 blokken tomatenblokjes 400 gr)
1 tl tomatenpuree
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el grofgehakte oregano, plus een paar blaadjes ter garnering
1 rode paprika
1 gele paprika
12 ansjovisfilets
12 ontpitte zwarte olijven
scheutje olijfolieZeef de bloem boven een kom, voeg boter toe en wrijf tussen de vingers fijn tot het mengsel op broodkruim lijkt. voeg de eierdooier toe en een beetje koud water, ongeveer 2-3 eetlepels en vermeng tot een samenhangend geheel, tot een bal. Wikkel het in keukenfolie en laat ten minste 30 minuten in de koelkast rusten.

Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en laat deze met deksel op de pan 20 minuten bakken tot de ui zacht, maar niet bruin is. roer af en toe.
Snijd een kruis in de bovenkant van de tomaten, dompel ze 20 seconden in kokend water, giet ze af en verwijder het vel. Verwijder de pitjes en snijd de tomaten in stukken. Doe de tomaten, de puree, de knoflook en oregano bij de ui in de pan en laat 20 minuten zonder deksel zachtjes doorkoken onder af en toe roeren. Laat de tomaten afkoelen zodra ze zacht zijn en het mengsel op pasta lijkt.

Verhit de grill. Snijd de paprika’s in tweeen of in vieren, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en leg ze met de bolle kant boven onder de grill tot de bovenkant zwart is. Laat ze afkoelen in een gesloten plastic zak, en verwijder dan het vel. Snijd de paprika’s in dunne repen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van een bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Smeer het tomatenmengsel over het deeg, en strooi er de paprikareepjes over. Leg de ansjovisfilets en olijven erbovenop. Bestrijk met olijfolie en bak ca 25 minuten. Bestrooi voor het serveren met oregano.

Voor de vegetariërs onder ons: vervang de ansjovisfilets door de dubbele hoeveelheid olijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *