Crêpes Suzette

Een Franse klassieker! Een uitgebreide variant (de eerste) en een snelle variant (de tweede). Voor 4 personen.

Crepes Suzettevoor de crêpes (circa 8 stuks):
75 gram bloem
klein snufje zout
1 ei
2 – 2,5 dl melk
ca 40 gram boter
voor de “suzette”
100 gr zachte boter
100 gr poedersuiker
2 sinaasappels
6 el sinaasappellikeur

Maak het beslag van de bloem, het zout, ei en de melk. Laat (als het kan) het beslag 30 minuten rusten. Bak 8 flensjes in een klein beetje boter.

Rasp de schil van 1 sinaasappel (zest). Pers de 2 sinaasappels uit. Roer de zachte boter met de poedersuiker, het sinaasappelsap, de zest en 2 el sinaasappellikeur door elkaar.

Bestrijk de bodem van een koekenpan met 1 volle el van het boter-suikermengsel, verdeel de rest over de flensjes en vouw deze in vieren. Verwarm de flensjes in de koekenpan op laag vuur.

flamberenVerwarm in een apart pannetje de overige 4 el likeur, steek de likeur aan met een lucifer en giet de likeur brandend (liefst aan tafel) over de warme flensjes.

PS ik vind garneren met een paar partjes ontvliesde sinaasappel altijd erg gezellig staan. Gebruik dan 1 extra sinaasappel

 

En hier de snelle variant (geleend van Nigella Lawson):

Doe het sap van 2 sinaasappels en de zest van 1 sinaasappel, samen met 100 gr ongezouten boter, 75 gram basterdsuiker in een pan. Laat dit ca 10-15 minuten koken tot een mooie siroop.

Vouw 8 kant en klare crêpes (let op dat je zoete koopt) in vieren en leg deze in een hapjespan (een beetje overlappend). Giet de siroop erbij en warm 3-4 minuten op.

Verwarm in het sirooppannetje 80 ml sinaasappellikeur, steek de likeur aan en giet brandend over de warme flensjes.

2 reacties

    1. Voor de kant en klare gebruik ik de “gewone” pannenkoeken van Albert Heijn. In Frankrijk verkopen ze wel crêpes kant en klaar, in Nederland heb ik ze ook nog nooit gevonden. groet, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *