Projet armoire et plus

In la douce France gebeurd zoveel, dat je vergeet gebeurtenissen
te vermelden in je vorige blog en dat er een dag later al weer veel dingen te melden zijn…! Dus hierbij deel twee van deze week.

Afgelopen dinsdag werden we uitgenodigd door Marcel (diegene
die naar Berlijn vertrekt) om een kop koffie bij het café De la Bourse om de hoek te komen drinken. Hij had Jacob en Roelie uitgenodigd om kennis te maken. Zij zijn een stel die al ruim 35 jaar een vakantie-huis hebben in St Hippo, aan de voet van de Puech de Mar, een van de bergen rondom het dorp. Ze zijn er niet permanent, want ondanks dat ze beiden de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, wordt er nog volop in Nederland gewerkt. Leuk stel, die ook meteen wel heel nieuwsgierig waren naar ons huis. Bij de koffie was ook Hugo, nog een Nederlander die in St Hippo woont. Hij is met een Française getrouwd en woont hier al jaren. We zijn er helemaal niet specifiek naar op zoek, dat contact met landgenoten, maar het gebeurt gewoon! En zeg je dan nee tegen zo’n koffie-uitnodiging? Nee toch? Na de koffie nog even een tour door het huis gegeven aan onze nieuwe kennissen en daarna weer gauw aan de slag, want er moet ook nog ‘gewoon’ gewerkt worden!

Cheminée (schouw)

Bart heeft nog flink gepoetst aan de schouw in de Salle à Manger. Ook daar kwam weer een flinke laag modderwater vanaf. Op de middelste foto zie je goed het verschil tussen links en rechts… oef.

Voie Verte et agave

Zondagochtend hebben we een wandeling gemaakt over de Voie Verte in wording tussen St Hippo en Ganges (de fiets/wandelpaden over het oude spoor, weten jullie nog?). Die zou in het voorjaar 2023 worden opgeleverd, en we hoorden dat er gewerkt wordt. Dat klopt, de paden zijn in aanleg en het lijkt erop dat met wat asfalt erop de weg een heel eind af is. Bij het gehuchtje waar we keerden, kwamen we een dame met haar kleinzoon tegen. We raakten in gesprek.
Ze vertelde dat haar dochter een restaurant in St Hippo had gehad, of we niet een restaurant wilden kopen om te gaan exploiteren…
Het was inderdaad een leuk restaurant met leuk terras onder een fraaie begroeide pergola op het grote plein. We hebben vriendelijk bedankt en hopen dat er ooit een leuke nieuwe eigenaar gaat komen!

Onderweg kwamen we langs een grote Mas, waar naast de voie verte heel veel agave’s stonden: hele grote maar ook heel veel kleintjes. Dan kan Bart het niet laten om de allerkleinste uit te graven (paraplu kan ook als schop worden gebruikt om wortels los te prikken, hebben we gemerkt, haha). Die zal dus ergens in de tuin komen…! Hopelijk heeft het de wandeling terug naar huis overleefd.

Projet Armoire no 1

Ofwel ‘kastproject nummer 1’. Op de begane grond staat in de entreehal tegenover de trap een grote kast. We hebben er een fraaie beschrijving van gekregen: ‘een Louis XV kast van walnotenhout met ‘gendarme’ hoedendeuren en gekrulde poten’. Een kast met veel legplanken, die we eigenlijk als garderobekast zouden willen gebruiken. De plaats zo tegenover de trap vonden we ook niet zo fraai. Echter, de kast verplaats je niet zomaar… lood en loodzwaar. We hebben goed gekeken of de kast uit elkaar gehaald kan worden, maar alleen de deuren, de ‘hoed’ bovenop en de planken konden eruit (met wat moeite, nou ja, veel moeite). De rest van de kast zat helemaal met deuvels rondom gefixeerd, dus niet uit elkaar te krijgen.

Zonder deuren en planken, scheelde het gelukkig al veel gewicht. Daardoor konden we de kast net op twee hondjes tillen, waardoor we hem naar de andere kant van de entreehal konden rijden. En niet te geloven, zo’n binnenkant: helemaal beplakt met diverse soorten behang (papier peint), alleen daarvan kan je al een museum maken…!

In een van de twee lades lagen ook nog wat relikwieën: een waaiertje, een tout-petit Duits-Frans woordenboekje (maar vier centimeter hoog!) en een penning van de ACNF, een Noord-Franse automobielclub. Dat liggend naast een enorme inktvlek (de vulpen zal wel een keer gelekt hebben), gaf schattige stillevens.

De kast staat nu dan aan de andere kant van de entreehal, natuurlijk nog niet helemaal op zijn plek. Want we hebben het vermoeden dat er wat houtworm in zit, dus morgen gaan we een anti-houtworm-middeltje kopen bij de Big Mat, waarmee we de kast goed kunnen insmeren. De achterzijde en bovenkant van de kast zijn nog nergens mee behandeld, dus daar kunnen we dat middeltje goed opsmeren. Ook aan de binnenzijde van de kast, lijkt onder al dat behang onbehandeld hout te zitten. Van dat behang was al zoveel kapot en afgescheurd, dat dat niet meer te redden is. Die gaan we er dus helemaal vanaf halen en dan denk ik dat we de binnenkant (na anti houtworm behandeling) met een leuke kleur gaan verven om er een garderobekast van te maken. Ook fijn om even achter en onder de kast goed te kunnen schoonmaken, want ook daar weer stofwolken van minstens honderd jaar oud. Dat was hem weer voor nu!