Voisins sympas, replantation et LOTR

We schreven al een keer dat het grote plein in St Hippo, le Plan, een grote opknapbeurt krijgt. Althans, niet iedereen in het dorp is het er mee eens dat het daarvan opknapt, er is veel protest. Deze week zijn er zes platanen van het Plan gekandelabreerd en uitgegraven, en vervolgens verplaatst naar het grote geasfalteerde parkeerplein naast het Lycee (de middelbare school). Het leek ons in ieder geval een goede optie om de bomen te herplanten op een andere plek (en dat parkeerplein is echt heel kaal!). Of het Plan ervan opknapt, gaan we afwachten, wij kennen het nieuwe ontwerp nog niet goed.

Guirlande lumineuse

Voor al onze toekomstige feestjes en gezelligheid in onze tuin (op de cour dan..) heeft Bart een 25 meter lang lichtsnoer met gezellige lampjes gekocht. Dat moest natuurlijk meteen even worden uitgeprobeerd in de hal, nou inderdaad heel kleurrijk!

Des voisins sympas

Vorige week kregen we van Hélène (de vorige eigenaresse van ons huis) een uitnodiging om bij haar te komen eten. Ze had gehoord dat onze overburen van nummer 20 deze week in St Hippo zouden zijn (ze wonen in Parijs, en hebben hier hun zomer/vakantiehuis) en wilde ons graag aan hen voorstellen. Afgelopen woensdag gingen we naar haar toe, hélemaal op nummer 14 (schuin aan de overkant, haha) met een zelfgebakken appeltaart met frangipane voor dessert. We maakten kennis met Lily en Michel, een gepensioneerd én gepassioneerd echtpaar. Wij waren verheugd met onze eerste afspraak met alleen maar Fransen.

Bart, Hélène, Michel, Marjolein en Lily

Hélène had heerlijk gekookt! We hebben ontzettend veel gepraat, nee dat zeg ik niet goed: ontzettend veel geluisterd. Want meepraten in een conversatie blijft nog best moeilijk. Toch is luisteren ook al heel goed en belangrijk. Het ging over het dorp, onze straat en buren, de burgemeester die geen tegenspraak duld, over het protestantse bolwerk hier in de streek, over bezienswaardigheden in de buurt, over CO2 opslag en geothermie (ja echt!), over het verschil tussen Holland en Les Pays-Bas, over lekkere wijnen en plekken waar je lekker (bio) eten kan kopen. Van alles ging over tafel! Heel leerzaam. En het is zo fijn dat ze geduld met ons hebben als wij wat zeiden. Ook voor hen is het waarschijnlijk best moeilijk ons (vooral mij) te begrijpen met mijn kwakkel Frans, en dan zijn ze ook nog heel behulpzaam met verbeteringen influisteren. Geweldig toch? We waren rond 24 uur thuis, en helemaal fatigué (uitgeput). We hebben het er graag voor over, om zo met velen kennis te maken!

LOTR

Jullie weten waarschijnlijk wel dat Milla al bijna drie maanden in Nieuw Zeeland zit (laatste anderhalve week is al weer aangebroken). Ze bezoekt daar veel plekken die met de filmopnames van Lord of The Rings (LOTR) of de Hobbit te maken hebben, een grote liefhebberij van haar. Ze had een keer aan Bart gevraagd of we haar kaartje al hadden gekregen, maar nee… Ze had hem al drie weken geleden verstuurd, dus het leek erop dat de post wat zoek was geraakt ergens tussen Nieuw Zeeland en Frankrijk.

Nou, vandaag lag hij op de mat! Een mooie kaart met alle LOTR hotspots erop. En ze hád toch een lieve tekst geschreven, Bart was helemaal ontroerd en ik vervolgens ook. Wat een schatje toch, die dochter van Bart en belle fille van mij (dat klinkt toch heel veel leuker dan de Nederlandse variant daarvan!). Mill: tu es la meilleure !

In onze streek groeien (en bloeien) heel veel verschillende soorten sedum plantjes, echt een geweldige variëteit! En zo schattig om naar te kijken..!

Vrijdag zijn we met onze vloerboenmachine op de eerste verdieping bezig geweest. De tapijten zijn even voor reiniging weg, dus veel lege vloeren. Perfecte gelegenheid (en seizoen…. voorjaarsschoonmaak) om de tomettes (de tegels) eens goed te schrobben met savon noir (zo heet hier de groene zeep). Alles aan de kant, en boenen maar!
Er kwam weer lekker zwart water vanaf, dus goeie actie. Weer een onderdeel van het huis wat ‘eigener’ gemaakt. Omdat alles zo aan de kant stond, hebben we ook meteen de (te) grote kast van de palier (overloop) naar de woonkamer verplaatst. Wat een ruimte heb je dan meteen op de overloop zeg!

Links de foto zoals die kast op de overloop stond, rechtsboven de foto zonder de kast (die half voor de deur naar het toilet stond). Onderaan het onderstuk van de kast in de woonkamer-to-be, die ik maar meteen even met antihoutworm heb ingesmeerd. Zo zijn we weer lekker met diverse klusjes bezig. Ondertussen in het dorp gezellige muziek op de achtergrond… er was nog een flinke carnavalsoptocht met fanfare erbij. We merken echt dat we niet in een slaperig dorp terecht zijn gekomen, door alle scholen zijn er ook nog veel kinderen, die dus in de optocht meeliepen.

Tot slot hebben we nog een spectaculaire wandeling / klimtocht gemaakt. Naast de tunnelingang van de Voie Verte in ons dorp, loopt een steil wandelpad naar boven de Cengle op. Die wilden we altijd nog eens lopen en vandaag geprobeerd. Blij vlagen flink steil en klimmen met de afgrond nabij… Goed opletten waar je je voeten neerzet. Wel super gave uitzichten! Bij de afdaling hebben we ergens een afslag of markering gemist, want we belandden bij iemand in de achtertuin…. oeps. Gelukkig konden we via de rand van de tuin naar een oprit lopen, waar mee we weer op de ‘normale’ weg kwamen en naar huis konden lopen. Moe maar voldaan!