Jardinage, fleurs, tapis, nettoyer

De zon schijnt met grote regelmaat (al vallen er ook nog regelmatig druppels, fijn voor de tuin), dus we zijn regelmatig in de tuin te vinden. Dagelijkse routine is om de bloeiende paardenbloemen
te verwijderen, in de hoop dat ze zich daardoor niet nóg meer vermeerderen. Iedere dag een stuk of twintig proberen uit het gras
te trekken met wortel en al. Eens kijken of dat effect heeft.

Ook komen in veel planten en struiken knoppen. Dat is het leuke van een nieuwe tuin, je hebt geen idee wat erin staat! Inmiddels bloeit er een sering met paarse bloemen, de lelies doen erg hun best (dat zijn trouwens hele gekke bladeren: heel plat op elkaar en wel breed, met een enorme knollenstructuur in de grond). De rozemarijn en de tijm bloeien ook al. Leuk om dat allemaal op te zien komen. De grote knop bij de onderstaande foto’s links bovenin is nog een verrassing..!

Balconières

Bij onze tuinartikelenwinkel ‘Tout pour le jardin cigalois’, een heel leuk zaakje in het dorp, vonden we stevige balkonrekken. Om de cour wat op te fleuren, wilden we aan de tralies van de serre bloembakken hangen, en die plantenrekken leken daar wel geschikt voor. Dus Bart thuis met de ladder omhoog om ze aan de tralies te hangen. De tuinwinkel bleek geen geschikte plantenbakken voor erin te hebben (te klein of te groot), en wonderbaarlijk genoeg leken ze die maat bij onze supermarkt te hebben. Ook de geraniums waren gearriveerd, dus meteen wat planten meegenomen. Ze zullen hier wel water nodig hebben, want het is op de zuidzijde van het huis. Door de tralies heen is dat nog niet zo eenvoudig, we gaan het zien!

Alès

Donderdag zijn we naar Alès geweest. Mijn naaimachine was gerepareerd en omdat Alès behoorlijk veel groter is dan St Hippo, is het altijd handig een aantal winkels te bezoeken. Eerst naar een soort tuincentrum geweest op jacht naar bamboe. De plantenbakken voor de bamboe zullen binnenkort komen, wel zo handig als we meteen de bamboe in die bakken kunnen zetten. We hopen dat de grote grijze muur van de buurman in onze cour daardoor iets groener zal worden. We vonden ook een verveine plant, die ruikt zo ontzettend lekker, kon ik niet laten staan. Deze schijnt ook heel goed tegen de droogte te kunnen, dus prima voor onze tuin.

Daarna naar de naaimachine winkel. Ongeveer een maand geleden had ik mijn oude Nederlandse naaimachine van mama uit de jaren zestig daar gebracht omdat een rubber gebroken was. Hij zei “madame vous avez une trés belle machine a coudre…” ofwel zoiets als : u heeft een hele mooie machine, zo worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig, wees er zuinig op! Leuk om te horen en ook heel fijn dat hij gerepareerd is (en dat dat nog redelijk dichtbij te vinden was, een naaimachine reparateur, vind die in Nederland maar eens!).

Nettoyer des tapis

Vrijdag kreeg ik bericht dat onze tapijten waren gereinigd en dat ze die ’s middags wilden komen brengen. Heel modern, ik kon bij ons aan de deur pinnen bij de Lavoservice met zo’n Sumup apparaat. Fijn om de tapijten eens goed gereinigd terug te krijgen, we hebben zelfs het idee dat ze wat helderder van kleur zijn geworden.

Appeler

Het gesprekje met deze mijnheer was meteen een goede oefening voor het volgende: ik had per email bericht gekregen dat de plantenbakken voor de bamboe binnenkort afgeleverd worden. Of ik ze wil bellen om een afspraak te maken (en dat met een NOREPLY e-mailadres van de transporteur)…dus geen ontsnapping mogelijk. Oef…. dat bellen (= appeler) in het Frans, dat blijf ik doodeng vinden. Dus met Bart geoefend: wat je gaat zeggen, wat wil je weten, hoe sluit je af, wat zeg je als je het niet begrijpt enzovoort. Dat dan tien keer hardop lezen, voordat je gaat bellen. Vervolgens blijkt dat de afspraak dan zo gemaakt is. Pffff, overleefd!

deze zagen we op Facebook langskomen, heel toepasselijk

Bricolage et nettoyer

Ook het plafond heeft weer aandacht gekregen in de slaapkamer, er zijn weer heel wat bekertjes gips in de scheuren van het plafond gesmeerd. Stukje bij beetje, iedere keer weer een stapje verder met onze bricolage.

Omdat de schone tapijten waren afgeleverd, moesten we ook nog verder met ons speeltje: de Duplex, om de vloeren op de tweede verdieping een goede schrob beurt te geven. Dat is toch wel een heel goede aanschaf geweest, dit scheelt heel veel pijnlijke knieën en zere ruggen van het bukken. Dus de tapijten weer op hun plekken gelegd wat weer wat akoestische absorptie oplevert. Ook hebben we het dressoir in de woonkamer op zijn voorlopige plek gezet, want anders kon het tapijt niet worden uitgerold. Al met al vele kleine klusjes die allemaal gedaan moeten worden. O ja, belastingdienst ook nog blij gemaakt met de ingediende inkomstenbelastingaangifte over vorig jaar en zo vliegt de week weer om.

Menhir

Vandaag, zondag hebben we weer lekker gewandeld. We gingen op zoek naar een menhir, die in de buurt van de Chemin de la Meuse zou moeten staan. Aan het begin van de wandeling kwamen we een grote joekel tegen. Een indrukwekkend gevaarte, een soort heckrund. Helaas hebben we de menhir niet kunnen vinden, het lijkt erop dat hij in een privé tuin van iemand staat, of dat hij verdwenen/weggehaald is (dat laatste kan je je dan eigenlijk ook weer niet voorstellen).

In de verte zagen we wel een soort hele grote menhir, dat bleek een puntvormige rots in de vorm van een menhir te zijn. Veel te groot om overeind te zijn gezet door mensen (wat bij menhirs het geval is). We probeerden dichterbij die rots te komen en vonden daardoor weer een leuke wandelweg dat onder het oude Fort langs liep. Dat resulteerde weer in een fraai uitzicht op St Hippo (zie foto bovenaan) Bijkomend voordeel dat we mooi rond de Puech de Mar konden lopen en we na 2,5 uur weer thuis waren. We hebben ook nog een wit bloempje uit kunnen graven (met bolletjes en al) en mee kunnen nemen voor in de tuin, hopelijk overleeft die de herplanting. La semaine a encore été excellente.