Joyeux noël

En zo is het al weer de laatste week voor kerst. Altijd druk met werk (bij mij dan althans) om al voorbereidingen voor het jaarwerk te treffen voor de meeste bedrijven waar ik voor werk. Dus als iemand van jullie geïnteresseerd is in debiteuren, crediteuren, onderhanden werk, transitoria, activa, passiva, afletteren enzovoort… Laat het even weten, dan wijd ik daar ook een blog aan.

Bij Bart is het deze week al wat rustiger met werk, dus die scharrelt een beetje door het huis en is continu met dingen bezig. Zo heeft hij uitgevonden dat de zwarte aanslag die op veel tegels bij ons zit, er vanaf kan. Door te krabben met een houten plankje, of soms een platte schroevendraaier, gaat er een hoop vanaf. Wat een verschil! Helaas nog wel veel vierkante meters te gaan.

Ook heeft Bart de stère hout die nog in de entreehal lag in de cave gelegd. Telkens een paar blokken verhuizen en dan langzaamaan is het overal weer ‘op orde’.

Kenden jullie trouwens het verhaal van het op internet bestelde pakketje, wat na weken nog niet afgeleverd was, en wat we daardoor maar geannuleerd hadden? Keurig geld terug gekregen, dat was allemaal geen probleem en goed geregeld. Groot was onze verbazing toen afgelopen week het pakje alsnog werd bezorgd…. Hmmm…. Dus we hebben nu twee verloopstukken om de houtkachel aan te sluiten.

Al onze kerstspullen liggen nog in NL, vandaar dat ik met een mooie, bij Dani op de kop getikte, etagière een soort kerstboom heb gemaakt met olijventakken. Lichtgevende ster erin, daar moeten we het even mee doen dit jaar! Vrijdag hebben we ons kerstdiner gehad bij de Auberge Cigaloise, een van de beste restaurants in ons dorp. Daar kunnen we lekker naartoe wandelen en ze hebben heerlijk eten. Mooi moment om dit enerverende jaar te evalueren!

Op kerstavond hebben we het ultieme Nederlands-Franse diner gegeten: erwtensoep met stokbrood 🙂 Verder vond ik het in de supermarkt hier allemaal best meevallen qua drukte, het is hier gelukkig niet zo’n gekkenhuis als in NL. Wel grappig om te zien hoe ontzettend veel meer vis en schelp- en schaaldieren ze hier eten: de visboer heeft zo ontzettend veel keuze! Ik heb het nog niet aangedurfd om oesters te kopen, daar moet ik eerst maar eens zo’n oestermes voor aanschaffen en les krijgen van iemand.

Afgelopen week is de temperatuur hier flink gestegen, het is nu al dagen rond de 19 graden. Daar proberen we ook maar lekker van te profiteren door lekker te wandelen. De Marianne en de Cengle hadden deze week grappige ‘ufo-wolken’ boven zich hangen, heel maf gezicht! Gisteren hebben we ook weer een nieuw paadje ontdekt, waarmee we een lekkere wandeling vanaf huis van ongeveer 1,5 uur kunnen maken. Heerlijk hoor!.

Ondertussen druppelen hele lieve kerstkaartjes, kerstpakjes en bezoekjes/klusaanvragen voor volgend jaar al binnen. Zo lief van iedereen! Vrijdag was een perfecte timing van Romy. Zij stuurt haar relaties altijd jaarlijks een hele leuke attentie met een favoriet recept, die erg mooi getekend is door een kennis van haar. ’s Middags zouden Kristi en John even op de koffie komen om ons nieuwe aanrechtblad te zien en ik wilde eigenlijk nog koekjes gaan bakken. Maar… eerste dag na drukke werkweek waar ook nog boodschappen gedaan moesten worden, ik vond het toch wel een beetje veel. En toen gaf de postbode in de ochtend het pakje van Romy af: een heerlijk recept voor een alcoholvrije winter punch en in het pakje zat ook zuid Afrikaans boeren beschuit: een heerlijk bros koekje met noten en rozijnen. Halleluja… wat een timing: geen koekjes bakken dus! Dank je wel Romy voor deze perfecte timing!

In de keuken zijn we gestart met het repareren van gaten in de muur. Veel van de muren in ons huis zijn afgebladderd of er zitten gaten in. Ook is een aantal jaren geleden de elektriciteit in huis vervangen, en hebben ze de oude opbouwstrips wel verwijderd, maar niet bijgewerkt. Dat zie je goed op bovenstaande foto van de 1e dag dat we ons huis hadden boven het gasfornuis. We gaan nu dus proberen die weg te werken. We merken wel meteen dat er niets in dit huis vlak is, dus met een grote spatel of plamuurmes afwerken: dat is een hele uitdaging. Ook is het een uitdaging welk vulmiddel houdt. Zeker de onderkant van de muren is op de begane grond best vochtig.
Het verschil zal al groot zijn als de plekken gewoon weer wit zijn, maar hoe lang zou dat houden? Nou ja, jullie zullen het wel gaan zien.

Voor nu wensen we iedereen hele fijne feestdagen: ‘Joyeuses Fêtes’ zoals ze hier zeggen.