Bonne fin d’année!

De kerstdagen zijn hier rustig verlopen. Op eerste kerstdag hebben we raclette gegeten. Een soort combi van Nederlandse traditie om te gourmetten met Kerst en het Franse raclette (met kaas, aardappels, charcuterie (verschillende soorten hammen) en cornichons (augurken). We hebben echter geen raclette apparaat, maar wel een houtkachel, nou: dan racletten we toch gewoon op de houtkachel!
En het werkte prima! Toe hadden we een heerlijke bûche de Noël bij onze bakker besteld, een Franse traditie. Zalig van smaak!

Tweede kerstdag was voor Bart wat minder leuk, hij was niet lekker. Veel geslapen. Ik merk het ook wel hoor, een enerverend jaar achter de rug, en als je dan vrij hebt, dat dan alle moeheid ineens eruit komt. Eind van de middag ben ik daardoor alleen naar Sophie en Jacob gegaan. We hadden haar ontmoet bij het feest bij Howard, en zij (Engelse) woont sinds drie maanden met haar Deense man Jacob in Cros, een gehuchtje op twee kilometer van St Hippolyte. Ze hadden een kerst-apero georganiseerd. Er waren buren uit Cros en ook een aantal mensen uit St Hippolyte en Sauve. Leuk om weer met nieuwe mensen kennis te maken.

Dinsdag ben ik naar Alès gereden om mijn naaimachine bij de reparateur te brengen. Helaas… de winkel was dicht voor de wintersluiting. Ik had dat nog op hun website gecheckt, maar dat stond er niet. In Frankrijk is even bellen toch echt de beste optie om te voorkomen dat je voor niets ergens naartoe rijdt. Ik heb ze toch maar even gebeld of ze toevallig in de buurt woonden en toch mijn naaimachine in ontvangst konden nemen, maar ‘desolé’ (helaas), ik moet een andere keer terugkomen. Leerzame les om mijn ‘bel-angst’ te overwinnen.

Na de kerstdagen zijn we gestart met de wanden van de keuken. Daar zitten veel gaten en lelijke plekken in. We zijn maar eens met plamuurmessen en beitels aan de gang gegaan om alle schilfers en los zittende stukken te verwijderen. Je hebt wel het gevoel dat je op slopers hoogte bent. Als je eenmaal begint komt er geen einde aan. En dan moeten we ook nog gaan ontdekken welk vulmiddel het beste werkt… Sommige stukken zijn heel diep en soms ook wat vochtig. Andere stukken weer heel oppervlakkig, maar wel hobbelig. Dus ook maar weer even naar de bouwmarkt om te ontdekken wat er hier zoal te krijgen is. Daarnaast kijken welke muurverven het beste zijn, hier wordt nog veel kalkverf gebruikt, wat best praktisch lijkt te zijn.
NB let nog even niet op de roodkleurige “plinten”, want die pakken we in een later stadium aan! We hebben wel ontdekt dat die plinten vroeger okerkleurig waren (er kwam een oude verflaag onder vandaan) en die kleur vinden we eigenlijk wel mooier dan de terracotta kleur, die op de tegels moet lijken maar het dan net niet is.

Ondertussen proberen we ook nog veel te wandelen en van de frisse lucht te genieten. Wel grappig dat we hier ook velen horen klagen over het weer: het is de laatste dagen behoorlijk grijs en saai. We begrepen dat dat toch niet normaal is voor deze tijd van het jaar.

Naast de keuken zijn we ook met de garderobekast verder gegaan. Binnenkant is in de grijze grondverf gezet, en we hebben een mooie rode kleur uitgekozen. We twijfelen nog een beetje of we de recht-hoekige vlakken in de kast met het marmerbehang zullen behangen, vandaar even een proefje opgeplakt.

Vrijdagochtend was het druk op de markt en ik kwam veel bekenden tegen. Die markt is echt de ontmoetingsplek van de week… je moet er bijna de hele ochtend voor uit gaan trekken! Nederlandse Jacob en Roelie waren weer in St Hippo voor Oud&Nieuw, gezellig om hen weer even te zien. Deense Jacob (van Sophie) en Maya liep ik ook tegen het lijf en ook zag ik Anne, de zus van Hélène, ook een van de oud eigenaren van ons huis. Ze was zo aardig en was heel belangstellend hoe het met ons ging.

Bart is ondertussen in de tuin ook nog lekker bezig. De roos en de framboos zijn flink gesnoeid. Die waren behoorlijk door elkaar en scheef gegroeid. Eens kijken of het lukt dat voor volgend jaar wat gestructureerder te krijgen. Van Roos Vollebregt kregen we ook nog een super leuk mini kerstboompje toegestuurd uit Nederland. Die is inmiddels ook geplant, eens kijken of we een mooie boom daarvan kunnen kweken!

We wensen iedereen een heel gezellige oudjaarsavond en een heel mooi, gelukkig en gezond 2023 toe: bonne année! En omdat wij hier in FR helemaal geen vuurwerk op oudjaarsavond hebben, een kleine reprise van twee weken geleden: