Ramonage et épisode cévenol

Ergens de afgelopen weken zag ik in Ganges een bestelbusje voorbij rijden met daarop groot vermeld: Ramonage. Ik vond dat een grappig woord, omdat één van mijn favoriete oud collega’s Ramona heet.
Ramonage vond ik een soort verfransing van haar naam, alleen ik had dus geen idee wat het betekende. Ik vergat het weer, tot afgelopen maandag.

Sommigen van jullie weten misschien dat we in ons tijdelijke huis in de gang een pellet kachel hebben staan. Dat betekent dagelijks een activiteit: pellets bijvullen. Na ongeveer drie zakken pellets (3 x 15 kg) moet de kachel worden schoongemaakt: as verwijderen, stofzuigen, raampje schoonpoetsen. Tot twee weken geleden werkte dat prima.

Af en toe ging de kachel uitvallen met een melding in het Italiaans: “grondige schoonmaak nodig”. Tja, wat is dat nu weer? Even contact gelegd met Walter die nog lekker op vakantie was. Ah, grote schoonmaak: dat betekent kachel loshalen van schoorsteenpijp en diverse plekken in de schoorsteenpijp leeghalen/opzuigen van asresten. We hadden er eerlijk gezegd niet zo’n zin in, omdat we bang waren dat we de kachel niet meer goed aangesloten zouden krijgen op de schoorsteenpijp. Helaas kwam de melding steeds sneller en maandag zelfs na 1/4 zak. Het zou ook weer kouder en natter worden, dus de kachel hadden we wel nodig. Dus de stoute schoenen aangetrokken en aan het schoorsteenvegen gegaan. Gelukkig ging het redelijk eenvoudig en hebben we alles weer goed terug kunnen plaatsen.

Natuurlijk ging ik even opzoeken wat dat in het Frans betekende: nou jaaaaaa: Ramonage! Daar is ‘ze’ weer 🙂 Dus dat ga ik nu nooit meer vergeten, en als ik vanaf nu een schoorsteenveger zie dan denk ik altijd even aan Ramona. En dan moet je weten dat Ramona een super strak wit interieur heeft (en dus niets roet-zwart…) haha, contrast-rijker kan je het niet hebben! Dus, Ramona, als je dit leest, hoop ik dat je je nu niet verslikt in je drankje omdat ik je associeer met schoorsteenvegen… 😉

Ondertussen ontvingen we maandag ook de handtekening van de verkoopster van het huis in St Hippo onder de prijs, ouais ouais ouais! Dus nu kunnen de volgende stappen gezet gaan worden. We zijn benieuwd!

Woensdag werd Milla 21 jaar, hiep hiep hoeraaaa, dus we hebben weer lekkere gebakjes bij de patisserie gehaald. Yum yum yum, dat zijn toch wel zeer smakelijke kunstwerkjes! Haar feestje bewaart ze voor mei, dan zijn wij ook weer van de partij 🙂

Ondertussen horen we van iedereen in NL dat het heerlijk weer is. Gelukkig, dat mag ook wel een keer. In tegenstelling tot hier: grijs en eerst miezerig, toen druilerig en nu behoorlijk nat. En…. het ergste moet nog komen! Voor komend weekend is een ‘Épisode cévenol’ voorspeld, zie plaatje hierboven. De buien die bij deze ‘episode’ ontstaan kunnen zo heftig zijn, dat het overstromingen veroorzaakt. De episode duurt vaak meerdere dagen en er valt dan 200 tot 400 mm regen per dag. De afbeelding hieronder laat zien wat er bij die Episode cévenol gebeurt:

Ze komen meestal voor in de herfst, als de Middellandse Zee nog voldoende warm is en verdampt. Als bij de Atlantische Oceaan (die altijd een stuk kouder is dan de Middellandse Zee) een lagedruk-gebied ontstaat, dan komt er een stroming opgang waarbij die warme en koude lucht boven de Cévennen ‘botsen’ zodat hevige stortregens kunnen ontstaan. Alle gevallen regen komt dan vanuit de bergen via alle rivieren weer richting de Middellandse Zee, waardoor bijvoorbeeld de rivier de Hérault (waar wij nu naast wonen), maar ook de Rieutord (waar het eerste huis naast stond wat we bekeken hebben in Sumène) en de Vidourle en de l’Argentesse in St Hippo fors veel water te verstouwen krijgen.

Als voorbeeld hierboven twee foto’s: links de foto toen wij bij het huis bekeken, je ziet een schattig ‘piezelstroompje’ de Rieutord… die dus kan veranderen in de kolkende massa op rechter foto bij de overstromingen in 2020. Overigens overstroomt dat huis en de tuin niet, want het ligt flink hoog.

Nog een voorbeeld: de tuin hier in Cazilhac/Ganges: links een recente foto van Bart en rechts de tuin bij de overstromingen van september 2020 (credits Valérie Katz):

Het is dus niet alleen maar rozengeur en zonneschijn hier, het kan dus flink tekeer gaan! Het huis in St Hippo ligt overigens buiten het overstromingsgebied van de Vidourle en de l’Argentesse (ligt ook hoger), dus geen zorgen!