Artisjokken met vinaigrette

artisjokkensap van 1 citroen
4 grote artisjokken
zout
voor de vinaigrette:
5 el olijfolie
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 el witte wijn
1/2 tl Dijon mosterd
snufje suiker
zout en peper
1 el fijngehakte peterselieBreng in een grote pan een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en voeg het citroensap toe. Verwijder de stelen van de artisjokken en haal tegelijkertijd eventuele draden weg. Snijd de onderkant vlak af. Doe de artisjokken in het water en leg er een bord op om ze onder water te houden. Laat ze 25 tot 30 minuten zachtjes koken. De artisjokken zijn gaar als je de onderste blaadjes makkelijk kunt lostrekken (de bodem is zacht als je erin prikt). Spoel ze snel af onder koud stromend water en laat ze ondersteboven uitlekken.

Verhit voor de vinaigrette 1 el olie in een kleine koekenpan, voeg de lenteui toe en fruit 2 minuten op zacht vuur. Laat de ui een beetje afkoelen, voeg dan de witte wijn , azijn, mosterd en suiker toe en klop er vervolgens voorzichtig de rest van de olie door. Breng op smaak met zout en peper en roer de helft van de peterselie door de saus.

Zet op elk bord een artisjok en duw deze voorzichtig een beetje open. Schep een beetje dressing over de artisjok zodat het vocht erin kan kopen. Schep ook een beetje dressing op het bord. Giet de overgebleven dressing in een kommetje waar men de blaadjes in kan dopen. Strooi wat peterselie over iedere artisjok.

Eet de blaadjes een voor een op, door ze in de vinaigrette te dopen en het vruchtvlees onderaan tussen je tanden eruit te zuigen. Wanneer je bij het midden van de artisjok bent aangekomen haal je de kleine blaadjes weg en verwijder je met een theelepel het pluizige hooi. Hierna blijft de eetbare zachte bodem (het hart) over: lest best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *