Bienvenue 2023

Welkom 2023! Onze eerste oud en nieuw in Saint Hippolyte.
We hadden een heerlijk rustige avond en na twaalven zijn we even buiten geweest. Er werd zowaar wat vuurwerk afgestoken, veel meer dan zes vuurpijlen waren het niet. Het is hier niet gebruikelijk dat consumenten vuurwerk afsteken. We hebben een enerverend en mooi jaar geëvalueerd en zijn rond half twee moe en voldaan gaan slapen.

Zondagochtend werden we bij John en Kristi in Ganges verwacht.
Zij hebben een traditionele nieuwjaarsdagbijeenkomst met bloody mary’s (en ook virgin mary’s trouwens). Er waren inmiddels al wat bekenden, maar hebben ook weer nieuwe mensen leren kennen. Gezellig om zo het nieuwe jaar te starten! ’s Middags hebben we nog lekker gewandeld, al was het weer hier al dagen druilerig en grijs.

Hugo, onze Nederlandse dorpsgenoot, had ons uitgenodigd om een keer bij hen langs te komen in hun huis in Croix Haute, een van de buurtjes in St Hippo. Hij had nog een flinke pot met muurvuller/ plamuur staan die hij niet meer nodig had. Die wilde hij graag aan ‘maison SAP’ schenken. Maandag zijn we die even op gaan halen en kregen meteen een tour van hem door hun huis. We hebben ook zijn Franse echtgenote Muriel ontmoet, hele aardige dame. Leuk stel met verrassend huis!

Dinsdag leek er ineens in Leiden wat beweging te komen met de verkoop van het huis…! Vol verwachting klopt ons hart. Zul je altijd zien, hebben we het net voor een aantal maanden verhuurd en wilden we even rust, gebeurt er ineens wat. Wordt vervolgd! Om een beetje stoom af te blazen zijn we de Marianne gaan beklimmen. Dat zijn best pittige wandelingen, zo de berg op. Wel word je dan getrakteerd op mooi uitzicht (al was het dinsdag ook nog behoorlijk grijs). En, als er ook maar één iemand in het dal in zijn tuin wat afval verbrand, dan zie je een flinke rookpluim hangen. Gelukkig ook al her en der wat kleur, want de winterjasmijn bloeit al.

In de keuken zijn we aan de slag gegaan met het vullen van gaten in de muren. Die zijn alleen zo diep, dat ze vrijwel allemaal in twee lagen moeten. Dus geduld….! Ook is de entreekast van binnen rood geverfd, mooi kleurtje hoor, doet een beetje Japans aan.

Dolmen de Banelle

Het klimmen vinden we erg leuk, dus woensdag weer op pad. We zijn op zoek gegaan naar de Dolmen de Banelle. Die Dolmen zijn een soort hunebedden, ongelofelijk dat duizenden jaren geleden hier mensen gewoond/gelopen/geleefd hebben. De wandeltocht was weer heerlijk, en voor het eerst in lange tijd scheen de zon weer. Dat voel je meteen goed. Ga je op pad met jas, sjaal, trui enzovoort (want winter…), binnen no time loop je in je t-shirt (wel nog met lange mouwen, dat wel). Als de zon schijnt, dan voelt het meteen zoveel warmer aan (en het is dan ook gauw 18 graden)! Tijdens deze wandeling rook het al weer zo lekker: als je met je benen/voeten langs de tijmstruiken loopt, dan geurt het volop. Daarom besloot ik maar dat ik een snor van tijm wilde hebben. Dat resulteert dan in een beeldige foto, not…, maar het ruikt wel heel lekker!

In onze tuin doet een fuchsia roze bloemetje al heel erg zijn best, geen idee wat voor bloem het is, de kleur is heel intens.

Woensdagavond nog veel zitten appen met Milla, want die stond op Schiphol om aan haar reis van drie maanden naar Nieuw Zeeland te beginnen. Eerst naar Londen, dan Singapore, dan Sidney en dan Auckland. Een trip van heel veel uren in het vliegtuig. Ze is goed aangekomen en is nu het leven als backpackster aan het ontdekken en uitvinden! Waar slaap ik vanavond, hoe kom ik daar? We hebben al begrepen dat ze veel aardige mensen heeft ontmoet. Go girl!

Fête des Rois

Vrijdag was het Driekoningen, dat in Frankrijk gevierd wordt als het “fête des rois”. Vorig jaar hadden we dit ook gevierd bij Valérie en Walter, waarbij ze ons kennis lieten maken met Kristi en John, en met buurman Howard. Wij vonden dat eenjarig jubileum ook wel een feestje waard. Dus we hadden wat bekenden uitgenodigd om bij ons de Galette des Rois te komen eten, de taart die hier hoort bij het driekoningenfeest.

Met een mannetje of zestien een hele gezellige middag gehad. Maar… we zijn zulke goeie gastvrouw en gastheer, dat we helemaal vergeten zijn wat foto’s te nemen. Vandaar een foto van een lege tafel met afwas. We kregen ook nog veel tips en inspiratie van onze gasten, want zij hebben allemaal al meegemaakt dat ze een huis in Frankrijk hebben gekocht. Iedereen heeft zo zijn/haar ervaring met het opknappen, en alle tips helpen!

Bij de galette des rois (de driekoningentaart) hadden we (zoals we dat in NL meestal doen) koffie en thee, maar ik had ook alcoholvrije winterpunch gemaakt. Vlak voor kerst had ik die met de post gekregen van Romy Schneider, een vriendin van me uit Voorschoten die altijd ontzettend attent is rond kerst. Dat was een grote hit, ik had anderhalve liter gemaakt, maar binnen no-time moest ik bijmaken. Voor degene die de blog lezen en ook interesse hebben, hierboven het ontzettend leuk getekende recept. En variëren kan, want vlierbessensap kon ik hier niet vinden, en heb dat vervangen door druiven en/of cranberrysap. Ook prima… en de hoeveelheid suiker was voor mij veel te veel, deze keer had ik het zonder suiker gemaakt (de vruchtensappen zijn al zoet genoeg, wat mij betreft).

Bij het feestje merkte ik wel dat alle talen in mijn hoofd wat spaghetti werden. Pff, ik sprak Nederlanders in het Engels aan, Fransen in het Nederlands… Dat is toch iets waar ik aan zal moeten wennen, maar in mijn hoofd werkt het nog niet goed en dan ben ik ook nog niet zo’n talenwonder. Dus ’s avonds moe maar voldaan op de bank niks doen.

Ondertussen kunnen we weer een klus van onze hele lange actielijst afstrepen: we hebben de garderobekast in de entreehal afgemaakt. De kast was van binnen inmiddels rood geverfd, we moesten nog de stang ophangen. Dus stukje zagen, beetje schroeven, en klaar! Wie komt er zijn of haar jas binnenkort een keer ophangen?

Zaterdag werd er nog een verlaat kerstpakketje voor Bart bezorgd, een heel leuk kastje waar vogelgeluiden uitkomen, ook te leveren met oceaangeluiden en dergelijke (van Zwitscherbox). Die hebben we in de orangerie gezet, bij onze vilten vogeltjes: net echt 😉 heel gezellig.

In het atelier (zoals de ‘schuur-werkplaats’ hier wordt genoemd) staat een ontzettend oud houten wijnrek, met heel veel oude flessen erin. Leeg helaas, dat wel, maar erg mooie flessen. Bart heeft alle flessen eruit gehaald en schoon gemaakt (eerder had hij al een gedeelte gedaan, nu is alles eruit). De collectie flessen in de keuken is inmiddels flink uitgebreid! Het wijnrek is gedemonteerd van de muur, want Bart had bedacht dat we dat wijnrek wel als kamerscherm voor de lelijke witte CV ketels in de hal zouden kunnen zetten, best een goed idee. Echter… onderin het rek zit houtworm, als je tegen het rek tikt, dan stroomt het zaagsel eruit. Dus onderste meter van het rek afgezaagd in de cour. Nu even bewaren in de schuur in de tuin, zodat we het met anti houtworm spul kunnen gaan behandelen.

We nemen ook nog vaak de tijd om te wandelen, vandaag door de wijnvelden heen met mooi uitzicht op ‘onze’ drie bergen: de Puech de Mar, de Marianne en de Cengle.

Ondertussen ook wat voorbereidingen aan het treffen om komend weekend naar NL te gaan. Huis voorbereiden voor de verhuur eind van de maand, familie-verjaardagbezoek, weer wat dozen inpakken om mee te nemen enzovoort. Fijne zondag allemaal!