Boeuf en daube (Provençaalse runderstoofschotel)

Hoofdgerecht voor 4 à 6 personen

Boeuf en daube1 kg sukadelapjes
3 kleine uien
2 kleine winterwortels
3 stengels bleekselderij met groen
10 gr verse peterselie
10 gr verse Provençaalse kruidenmix
3 teentjes knoflook
1 sinaasappel
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
4 dl rode wijn (Côtes du Rhone)
4 el olijfolie
2 vleestomaten
100 gr magere spekblokjes
20 zwarte olijven zonder pit
zout, versgemalen peper
2/3 tl gemalen piment
1/2 tl suiker
keukenpapier
aardewerken ovenschaal met deksel of gietijzeren pan

VOORBEREIDEN: (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden. 1 ui pellen en in dunne ringen snijden. Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden. Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen. 1 teentje knoflook pellen en in plakjes snijden. Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden. Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden. Vlees in kom doen. Toevoegen: ringen ui, wortel, takjes selderij, knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, wijn en 2 el olie. Goed door elkaar scheppen. Vlees afgedekt in koelkast ca. 12 uur marineren.

BEREIDEN: 2 uien pellen en snipperen. Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden. 2 knoflookteentjes pellen en fijnhakken. Tomaten wassen en in blokjes snijden. Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen. Blokjes spek omscheppen met peterselie. Olijven in stukjes snijden.

Vanaf hier kan je het gerecht op 2 manieren klaarmaken: in de oven garen of sudderen in de pan. Ik beschrijf ze alle twee. Voor de ene variant verwarm je nu de oven voor op 150 graden C of gasstand 2. Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier. Marinade zeven. In grote koekenpan, of in een gietijzeren pan, 2 el olie verhitten. Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken. Bestrooien met zout en peper.

Voor de oven-variant: Leg helft van vlees in de aardewerken ovenschaal. Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, helft van knoflook en tomaten erover verdelen. Afdekken met rest van vlees. Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen. Bestrooien met zout, peper, piment en suiker. Gezeefde marinade erover schenken. Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 tot 3 uur gaar stoven. Tussentijds een paar keer omscheppen.

Voor de braadpan-variant: Bak de ui met knoflook, wortel, bleekselderij en spek even aan. Voeg de gezeefde marinade toe en laat aan de kook komen. Voeg vlees weer toe, met tomaten, kruiden, tomaten, laurierblad, kruidnagel, knoflook, olijven. Bestrooi met zout, peper, piment en suiker. Roer goed door. Laat dit zachtjes sudderen en in 2 tot 2 1/2 uur gaar stoven.

Lekker met aardappeltjes of met pasta, waar je wat daube-saus doorheen roert en gratineert in de oven met wat gruyère kaas.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *