Bonne et heureuse Année

Rue de la bonne annee

Na enige stilte op onze blog door het ontbreken van onze computers (werkelijk het énige nadeel van geen laptop hebben…), begrijpen jullie nu dat de computers weer zijn aangesloten! Een update van de afgelopen week:

Nadat we de kerst in de buurt van Orleans hadden doorgebracht, reisden we door naar mijn tante Cokky die met Willem in Écuras woont, een hameau (gehuchtje) in de buurt van Angoulême. De eerste paar dagen waren heel nat, gelukkig werd het donderdag droog en warm! We hebben zelfs in ons T-shirt gelopen, bijzonder voor de tijd van het jaar! Cokky en Willem vertelden uitgebreid over hun zoektocht naar een huis in Frankrijk en over hun ervaringen met het bouwen van het huis in een schuur die ze hadden gekocht.

Prachtig huis is het geworden! We hebben ook heerlijk gewandeld, al moesten we één keer onze wandeling afbreken/aanpassen omdat we een riviertje moesten oversteken, die normaal met stapstenen over te steken is. Nu zeker niet, de stapstenen stonden ruim een halve meter onder water en het riviertje was niet twee meter breed maar toch wel bijna vier meter.

overstroomd riviertje

Vrijdag hebben we Angoulême bezocht, een prachtig plaatsje met oude kern. Heerlijk weer gehad, zonder jas rondgelopen!

Angouleme

Op nieuwjaarsdag hebben Bart en Cokky nog samen geschilderd en twee mooie gesammtkunstwerke gemaakt (ofwel beiden aan een schilderij begonnen, wat de ander heeft afgemaakt). Van Cokky begreep ik wat dagen later dat het ‘Écuras 2022’ werk inmiddels bij de burgemeester van Écuras is beland 🙂 .

Gesammtkunstwerke

Ik heb Willem de basisprincipes van het beeldhouwen in steen uitgelegd. Hij wil graag een koe gaan hakken in een steen uit de buurt, de Combre Brune. Die lijkt volgens mij een beetje op de Euville waar ik vaak in hak. Leuk om daar even zo over te bomen, vooral over: hoe begin je en hoe breng je er vorm in. Je krijgt meteen zin om te hakken.

Zondag 2 januari vertrokken we uit Écuras en moesten circa 450 km rijden naar Ganges. Omdat we naar het zuidoosten moesten rijden, kon dat lang niet allemaal over de snelweg. Veel dus over de N- en D-wegen, waardoor je er dan met gemak zeven uur over doet. Prachtige stukjes Frankrijk gezien, maar ook heel fijn om uiteindelijk aan te komen in Ganges. Zeer hartelijke ontvangst door Valérie en Walter, die ons ook hadden uitgenodigd om ‘s avonds bij hen te komen eten. Heerlijk zo’n welkomst maal!

Gisteren, maandag eerste ‘echte’ dag in Ganges gehad. Eerst even ontbijtje regelen, vervolgens uitgebreide rondleiding in het huis met alle wetenswaardigheden. ‘S Middags al de eerste huisbezichtiging in Laroque, we laten er geen gras over groeien. Alhoewel het huis ruimer aan voelde dan we op de foto’s konden zien, gaat die het niet worden. Toch te hokkerig, te dicht bij de weg (verkeer). Rondleiding van een mijnheer die met Zuid-Frans accent er lustig op los brabbelde… niet altijd te verstaan en ook niet altijd te begrijpen. Wel goed om zo te beginnen! Daarna toch maar even doorgereden naar Sumène, waar we woensdag een leuk huis gaan bekijken. Sumène ligt in de bergen, en we waren toch wel nieuwsgierig hoe de bergen daar invloed op de huizen hebben. Leuk om ook daar alvast even rond te lopen!

Sumene maandag

Daarna boodschappen gedaan. Bestel ik bij de super wat zuurkool, choucroute, dat wordt daar nog met de hand geschept. Natuurlijk in mijn beste Frans, zegt die mijnheer: ‘hoor ik jullie nou Nederlands praten?’ Blijkt het een Nederlander te zijn die al een jaar of drie hier woont. Dûh…. Het lijkt wel of we geen Frans mógen praten, haha!

Maandagavond de keuken lekker ingericht en ingewijd: ene heerlijke tarte au choucroute in het kleine oventje gebakken, die werkt gelukkig goed! Ook was er post aangekomen uit Leiden, ontzettend leuk. Onze overbuurtjes (de kinderen) hadden allemaal tekeningen voor ons gemaakt met kastelen en prinsessen. Zo lief!

Post uit NL

Dinsdag, vandaag, hebben we de kleine markt van Ganges bezocht (vrijdags is de ‘grote’ markt) en hebben we het plaatsje Le Vigan bezocht. Ik dacht dat dat een lieflijk bergdorpje was, blijkt het een kleine stad te zijn, haha, Frankrijk zit vol verrassingen. Verder nog meer spullen op zijn plaats gebracht, we zijn nog erg zoekend in het grote huis waar we wat gaan doen. Inmiddels zijn de twee computers neergezet, die op de wifi net werken. Hopelijk komt eind deze week wat extra spul om het internet hier beter te maken, want op deze wifi lukt Zoomen en Teamsen niet. En dat hebben we beiden wel nodig voor ons werk. Er is dus nog wat werk aan de winkel, maar het begin is er! Á bientôt!