La première semaine

Rue la Coste

De eerste week in Ganges hebben we gelukkig kunnen gebruiken om ons een beetje thuis te gaan voelen. La maison du pont vieux heeft zoveel kamers, dat we wat aan het zoeken waren welke kamer we waarvoor gaan gebruiken. Dat thuis voelen lijkt nu wel te zijn gelukt, zeker als je ook nog de Rue la Coste tegenkomt 😉

Huis_sumene_1

Afgelopen woensdag hebben we een tweede huis bekeken in Sumène. Dat huis heeft veel van wat we zoeken met een erg leuke tuin erbij. Het is het gele huis dat je hierboven ziet achter al die groene struiken. Achter de muur naast de rivier zit de tuin met prachtige platanen erin. Die gaan we misschien nog wel een tweede keer bezoeken, want wat vinden jullie van het uitzicht vanuit het huis?

Sumene_huis_uitizcht

Donderdag ben ik met Walter op pad geweest om pellets in te kopen (voor de kachels). Met zo’n groot huis koop je niet een paar zakken, maar meteen een hele pallet met 70 zakken à 15 kilo. Dat was even lekker sjouwen 😉 we voelen ons al prima ‘huismeesters’ om hieraan mee te helpen! ’s Middags lekker gewandeld en een andere wijk in Ganges bekeken waar een groot Dominicaner klooster/ bejaardentehuis staat.

Ook nog mijn werkkamer wat beter ingericht en tweede beeldscherm neergezet. En dat uitzicht vanuit het raam.. geweldig! Je ziet trouwens in het raam een luik: dat is een nieuw dagelijks ritueel dat we natuurlijk nog niet kenden. ’s Ochtends de luiken openen en eind van de middag weer sluiten. Met al het enkel glas in het huis is dat geen overbodige luxe, het houdt de kou voor een groot gedeelte buiten. Ook daarbij even wennen aan eerst het lichtknopje van de kamer aandoen, en dán de luiken dicht. Het is namelijk meteen pikkedonker, haha.

Ganges_markt_knopjes

Vrijdagochtend naar de ‘grote’ markt in Ganges geweest: inderdaad groot! Bizar eigenlijk hoe groot voor zo’n klein dorpje. Bijna alles kan je er krijgen. Ik heb me nog even beperkt tot groente en brood en vooral rondgekeken wat je er allemaal kan krijgen voor volgende keren dat ik naar de markt ga. Ik zag al weer zo’n vers gemaakte grote paëlla-pan staan, om een keer gemakkelijk op te warmen: heerlijk. Ook was er een kraampje die alleen maar knopjes voor kasten verkocht, zie foto boven, een kleurrijk geheel!

Voie Verte

Zaterdag hebben we de Voie Verte gelopen van Ganges naar Sumène. Dat behoeft misschien enige uitleg, de Voie Verte. In heel Frankrijk liggen veel oude en verlaten spoorlijnen die vaak al sinds de jaren 50 niet meer in gebruik zijn (toen gebruik van auto’s) op kwam. Veel departementen zijn de laatste jaren deze spoorlijnen aan het ombouwen tot fiets- en wandelpaden. Heerlijk om te wandelen, geen auto’s. En het is daardoor ook een prachtige, redelijk vlakke weg tussen Ganges en Sumène van 4,5 km. Op de foto zie je ongeveer in het midden zo’n mooie bogenconstructie als viaduct, en daarachter de ingang van een tunnel. Het is immers bergachtig gebied! Die tunnels zijn niet heel lang hoor, 100 of 200 meter. Wel is het daar meteen een stuk frisser! En als je dan in Sumène aankomt, dan heb je dit uitzicht:

Sumene_huis_voieverte

Het huis rechts van de brug (met de drie groene luiken) is het huis wat we hebben bekeken. Schattig dorpje toch?

galette-des-rois

Gisteren hebben we met een paar vrienden van Valérie en Walter kennis gemaakt. Daardoor kennen we iets meer mensen in de buurt als zij komende week voor hun zeven weekse vakantie vertrekken naar hun favoriete eiland Pantelleria (zoek dat maar eens op, waar dat ligt). Best wel even spannend, want we hebben lange tijd niet met zeven mensen bij elkaar gezeten! We hebben het fête des rois gevierd (Driekoningen) met een ‘Galette des rois’ wat hier traditie is. In de driekoningentaart wordt door de bakker een boon (of in dit geval een klein keramieken beeldje) verwerkt. Wie de punt taart met de boon of het stukje keramiek krijgt, is de koning. Weer wat geleerd!

Uitzicht Cazilhac-Ganges

Vandaag hebben we een heerlijke wandeling door Cazilhac gemaakt, met een verrassend stuk door een berg met een grote paarden-toestand. We dachten dat er wat regen aan zat te komen, maar het lijkt hier ter plekke allemaal op te lossen. Hoezee! Nou, dat was weer even een update van de week. Ben benieuwd naar komende week, als het ‘gewone’ leven weer gaat beginnen met werk en ook weer een bezoek aan een derde huis wat mogelijk interessant is.

Á bientôt!