Gastrecept: Tarte Tatin

Tarte TatinHier het fameuze Van Santen Tarte Tatin recept, een omgekeerde appeltaart.
Bij voorkeur maken in een koperen vorm, die je zowel op het vuur kan zetten als in de oven.

voor het deeg:
200 gr bloem
140 gr boter
1 el koud water
snufje suiker
snufje zout
1 ei
voor de vulling:
1 a 1,5 kg golden delicious
3 el boter
4 el suiker
bedekking:
2 limoenen
6 schepjes suiker

Verwarm oven voor op 150 graden. Schil de appels en snijd ze in vieren en dan door de helft.
Beboter de koperen vorm met 100 g boter en strooi er 50 g suiker in. Heb je geen koperen vorm, doe dit dan in een pan. Druk de stukjes appel  dicht tegen elkaar aan en bedek de hele bodem van de vorm. Strooi de rest van de suiker erover en zet 20 minuten op niet te hoog gas – de suiker mag niet verbranden maar moet wel karamelliseren. Als de boter met suiker is gecaramelliseerd dan zet je de vorm in de oven: 1 uur. Als je geen koperen vorm hebt, doe dan de inhoud van de pan over in een platte ovenschaal. Zorg dat de stukjes appel met de bolle kant onder liggen en dicht tegen elkaar.

Maak het deeg (pate sablée) door de bloem met een snufje zout op het aanrecht te storten en in het midden een kuiltje te maken voor het ei en de boter. Meng door elkaar, voeg eventueel een eetlepel water toe. Laat de deegbal minstens een half uur rusten in de koelkast. Vorm een dunne deeglap. Bedek daarmee de appelen, prik her en der in en zet het geheel een half uur in de oven op 200 graden.

Als de taart uit de oven komt, keer deze op een grote schaal en laat iets afkoelen.
Pers ondertussen de 2 limoenen uit en verwarm het sap met de suiker. Laat dit wat karamelliseren en giet dit over de iets afgekoelde taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *