Soupe au pistou

Soupe au pistouHoofdgerecht voor 4 personen
– 2 gepelde tomaten uit blik
– 100 gr haricots verts, in kleine stukjes
– 1 prei, in dunne ringen
– 4 worteltjes, geschild in blokjes
– 1 courgette, in blokjes
– 1 middelgrote aardappel, geschild in blokjes
– 3 teentjes knoflook
– zout, versgemalen peper
– 15 gr verse basilicum
– 100 gr versgeraspte parmezaanse kaas
– 4 el olijfolie
– 1 klein potje witte bonen (netto ca 320 gr)
– 50 gr elleboogjes macaroni
– 2 groente- of vleesbouillon tabletten
– keukenmachine

VOORBEREIDEN: Tomaten in kleine stukjes snijden en in zeef laten uitlekken. Pel knoflook en snijd 1 teentje in plakjes. In soeppan 1,5 liter water met haricots verts, prei, wortel, courgette, aardappel en plakjes knoflook aan de kook brengen. Zout en peper toevoegen. Groenten circa 15 minuten zachtjes laten koken. Intussen rest van knoflook in stukjes snijden. Basilicum fijn knippen. In keukenmachine de knoflook, basilicum, helft van tomaat en 3 el kaas pureren. Rest van tomaat en olie er doorheen roeren. Op smaak brengen met peter (= pistou)

BEREIDEN: Witte bonen in zeef afgieten. Bonen en macaroni door soep roeren. Soep nog circa 10 minuten zachtjes koken. Bouillontabletten erdoor roeren en laten oplossen. Op smaak brengen met peper en zout. Van het vuur af 1/3 deel van de pistou door de soep roeren. Soep met deksel op pan nog circa 5 minuten laten staan.

Serveren met de rest van pistou en geraspte kaas. Lekker met gegrild brood, bedruppeld met olijfolie.

NB Bij de bereiding van soupe au pistou laat de Franse huisvrouw zich leiden door het aanbod van het seizoen. In de zomer veel tomaten, courgettes en sperziebonen, in de winter gedroogde peulvruchten en bijvoorbeeld pompoen. Zo ging er bij mij nog een meiraapje door, die ik nog over had. Ook had ik nog rookworst die op moest, dus die heb ik (zie foto) er nog even doorgeroerd. Dat smaakte prima (behalve voor de vegetariërs onder ons). Ook was ik de witte bonen vergeten, en omdat ik nog kikkererwten had, heb ik die erdoor geroerd. Mjam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *